Det finnes bare en Staffan Lindstrøm…


I am sorry that this is written in norwegian, but it would be to much to translate. It is meant as a tribute to one of the best fly tyers/fly fishermen we know. His name is Staffan Lindstrøm, and has  been a great inspiration for us for many years and still is.

“Hallo Kjell”!  Noen roper til meg fra den andre siden av gata på Rena, og stemmen kommer fra en vadmelskledd figur med bustede skjegg og langt hår til alle kanter. Mor titter rundt seg og lurer på hva dette er for en kropp jeg strener over gata for å hilse på. Dette er mors første møte med Staffan, og etter at redselen har lagt seg og hun har lært ham og kjenne, har mang en samtale foregått om både brodering, matlaging og andre filosofiske betraktninger mellom de to.  Staffan er bare sånn, han kan snakke med alle om det meste, og er en meget kunnskapsrik person og en fantastisk fluebinder og fluefisker.

“Det skal være enkelt” sier Staffan, og det er den filosofien Staffan lever og ånder for i alt han gjør. Han fjerner alt det mystiske og vanskelige når det gjelder fluebinding og fluekasting, ja han lever enkelt også. Sånn jeg kjenner Staffan setter han stor pris på godt håndverk og det ekte, men jåleri og “verdensmestere” får det glatte lag. For snakker du med Staffan må du tåle hans meninger, han er ukomplisert sånn, der kommer synspunktene og meningene uten fin innpakning. Dette har nok også dessverre falt enkelte i miljøet litt tungt for brystet noen ganger, og gjort at Staffan ikke alltid har fått den anerkjennelsen han fortjener. For Staffan stiller alltid spørsmål, hvorfor er det slik, kan vi ikke gjøre det sånn i stedet, må det være så vanskelig…

Gjennom hele 80 og 90-tallet var Staffan en foregangsmann når det gjaldt fluebinding i Skandinavia. Han kreerte enkle fluemønster som virket og alle kunne binde. Fluene hans var fulle av “liv” i nye moderne materialer som han fant frem til selv, og produserte selv for salg over hele landet. Det er mange som kan takke Staffan for hans ideer og oppfinnsomhet. Hans Poly-garn er legendarisk, og er vel noe av det beste som noen gang er laget. Han satt og karret dubbing og farget i alle de “riktige” fargene. Et pollenfilter til VW ble til Vagving, og en museumsjobb hvor han stappet fyll i redningsvester førte til oppdagelsen av Kapok, og enda et nytt materiale så dagens lys. Staffan er en stor pedagog, noe han til fulle har fått vist ved alle sine kastekurs rundt omkring. Han lærer kjapt bort hvordan du skal kaste, og plukker av deg feil du har opparbeidet over tid i løpet av minutter. Det følgende er bare et lite utvalg av de mange historiene og hendelsene rundt Staffan:

En vår som det var meldt stor vannføring og flom i Østerdalen ringte Staffan til meg. “Du Kjell, campingvogna mi Carisma som står nede ved elva oppe ved Holmbo står litt utsatt”. “Skal du oppover te helga ? Kan du fortøye den for meg?”  Far min og jeg var da nede ved vogna og fortøyde den med tau oppi noen bjørkelegger så den ikke skulle flyte av sted når flommen kom.

Staffan har fjernet skjegget i dag, det tok han etter et ublidt møte med en blanding epoxy-lim. Staffan skulle lime håndtak på en fluestang og blandet ei diger ruke med lim på bordet foran seg. Men så mister han noe på gulvet og skal bøye seg ned, det ender med at han legger hele haka med skjegg og det hele oppi epoxy-limet. Etter det har ikke Staffan hatt skjegg.

En gang utenfor en butikk jeg (Vegard) jobbet  hadde Staffan låst nøklene inne i bilen. “Skal vi ringe etter hjelp,spurte vi”. Hvorpå Staffan la seg ned på bakken, stakk hånda opp gjennom gulvet og fisket ut nøkkelen.

Staffan har vært og er en stor inspirasjon for oss og vi håper at det vil fortsette i mange år fremover. (Skrevet av Kjell Karlsen og litt av Vegard)

5 thoughts on “Det finnes bare en Staffan Lindstrøm…

  1. staffan lindstrøm

    takk Kjell og vegard, den var god den…… her var det mye skryt og det liker jeg godt…. for etter to år i NAV systemet så vil jeg tro at jeg blir stemplet som udugelig!

  2. Det er det i alle fall ikke NAV som bestemmer! Du vet hvor mye du har påvirket vårt fluefiske og ofte også syn på diverse ting,Staffan. Vi synes at du fortjener mer oppmerksomhet for å si det på den måten…
    Vegard

  3. Helge Boyesen

    En hyllest til en av de utvilsomt største inspirasjonskildene til nyere fluefiske i Norge. En bauta i fluefiskermiljøet som vokste frem på slutten av syttitallet (1970) og begynnelsen av åttitallet (1980). Staffan fortjener all mulig honnør for det han har gjort for at interessen er det den er i dag!

  4. Pingback: Tanker fra en frysen sjøørretfisker: Sealskinz Ultra Grip | Ørretbloggen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s